بسم الله الرحـــمن الرحیــــم
یکی از مهمترین دلایل مطالعه انقلابها، پی بردن به عواملی است که باعث دگرگونی یا ماندگاری انقلاب میشود. آنچه از بیانات رهبر انقلاب اسلامی در رابطه با این موضوع به دست میآید، این است که ایشان بسیار به این نکته (مانایی انقلاب) اشارهکرده و انقلاب و ماندگاری آن را بهعنوان یک هدف و شاخصِ در نظر گرفتهشده میداند و خواستار این بودهاند که گروههای مختلف آن را تأمین کنند.
بامطالعه در تاریخ انقلاب اسلامی و همچنین بیانات گهربار امام خامنهای (مد ظلّه العالی) عوامل بسیاری در مانایی انقلاب دخالت داشته است. اسلامی بودن انقلاب و اتکا به خدا و ایمان به او، جهانیشدن انقلاب، برخوردار بودن از رهبری خردمند و هوشیار، مردمی بودن انقلاب و اتکا به آنها، وقوع انقلاب در کشور ایران، استکبارستیزی انقلاب، تکیه بر عزت ملی و توجه به شاخصهای انقلابی بودن و … اینها از دلایل ماندگاری انقلاب اسلامی ایران است.
برخی تحلیل گران، عامل مهم پایایی انقلاب را برخورداری از رهبریِ منطقی و هوشیارِ آن میدانند. رهبری انقلاب به جهت ویژگیها و شرایط لازم و همچنین نیروی فوقالعاده در بسیج تودهای مردم عملاً رکنی نیرومند در روند انقلاب اسلامی محسوب میشود.
رهبری انقلاب که امام خمینی (ره) آغازگر آن بودند و پس از ایشان، آیت الله خامنه ای (مد ظلّه العالی) این مهم را بر عهده دارند، یکی از ارکان پر اهمیت در جریان ماندگاری انقلاب اسلامی و حفظ آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی است؛ امام خمینی (ره) با شخصیتی کاریزماتیک و جذبه علمی و عرفانی، جوانان بسیاری از اقشار اجتماع ایران را به گرد خود در آورده بود؛ ایشان علاوه بر وجه رهبری یک حرکت سیاسی، مرجع تقلید مردم در امور دینی نیز بودند و اعتباری مضاعف از این حیث نزد مردم داشتند.
رهبری علاوه بر سازماندهی کردن ارکان دیگرِ ماندگاری انقلاب، نقش ایده پرداز اسلامی را نیز دارد و نوع حکومتش بر مردم طبق دستورات اسلامی است؛ البته ویژگی ها و شاخص های درونی شخص رهبری نیز سبب تقویت این رکن مهم ماندگاری انقلاب می شود. رهبر انقلاب در خصوص جایگاه ولایت فقیه معتقدند که اساس حرکت در نظام اسلامی، مبتنی بر پایبندی به مبانی بوده، ولایت الهی به عنوان مهم ترین منبع و مبدأ مشروعیت نظام جمهوری اسلامی که به یک فقیه جامع الشرایط در قالب رهبر جامعه واگذار می شود، یک شرط اصلی دارد و آن نیز پایبندی به احکام شرعی از ناحیه شارع مقدس است.
توجه به این نکته که بیشترین ضربهای که انقلابهای دنیا متحمل شدهاند از کادر رهبری بوده و هر زمان کادر رهبری در مدیریت فکری انقلاب دچار مشکل شده، بحران فرا روی انقلاب پدید آمده است، مهم و قابلتوجه است. این تحلیل گران معتقدند چون در انقلاب اسلامی در بحث مدیریت فکری انقلاب، رهبری دچار ضعف و مشکل نشده و جریان فکری انقلاب به دست اوست، بنابراین منطق توأم با هوشیاری رهبری، از عوامل مثبت و مؤثر در آیندهی انقلاب قلمداد میشود. عملکرد گذشتهی انقلاب هم این مطلب را به ثبات رسانده است. بحرانهای فراروی انقلاب مانند بحران منافقین در سال 1360، بحران دولت موقت، بحران 8 سالهی جنگ، بحران جنگ خلیجفارس، بحران قتلهای زنجیرهای، بحران جنگ افغانستان، بحران کوی دانشگاه و بحرانهای دیگر میتوانست به انقلاب و نظام آسیبهای فراوانی وارد کند، اما این تهدیدها به یمن رهبری هوشمندانه و منطقی انقلاب تبدیل به فرصت شد. تبدیل تهدید به فرصت یکی از امتیازهای بارز رهبری انقلاب است.
برای اطلاعات بیشتر این نوشتار را مطالعه بفرمایید.
چهل سالگی پیامبراکرم (ص)هم پربرکت بود.
به امید اش.